pátek 18. července 2008

Jak se dostat k ranči

Autem z Rudice je nejlepší jet po trase Jedovnice-Křtiny-Ochoz. Odtud pak buď kratší cestou přes horní mlýn (s rizikem blátivého půkilometru k ranči), nebo raději doporučujeme objet údolí z východu přes Hostěnice do Mokré.
Vjezd do údolí je sice zakázán, nicméně povolenek k vjezdu dostaneme, kolik si řekneme. Takže případné zájemce prosím o nahlášení počtu cca dva týdny předem. Možnost parkování je i u hlavní cesty na Ochoz, odtud je to přibližně 1,5 km.
Pro cestu autem z Brna existují dvě varianty - západní cesta z Líšně směrem na Ochoz u Brna nebo východní cesta po dálnici (sjet u Rohlenky) a pak přes Mokrou. Tato cesta bude uzavřena kvůli stavbě kanalizace v Mokré. (viz plánek zde). Západní varianta od Ochozu má nevýhodu v méně sjízdné závěrečné pasáži - z hlavní cesty vede asfaltka do údolí k hornímu mlýnu, odtud je to k ranči cca 0,5 km po polní cestě, na níž jsou za mokra nepříjemné díry (za sucha je celkem ok). Cesta z Mokré je zpevněná až k ranči. Oba příjezdy by měly být značeny cedulemi.

Pěším doporučujeme využít autobus z Jedovnic do Ochozu (jede opět každou hodinu). K ranči je to nejblíž ze zastávky Říčky (1,5 km). Pěkný výlet lze uskutečnit např. údolím z Ochozu kolem jeskyně Pekárny.

Kdo se nebude chtít zdržet do rána :-) a nemá vlastní dopravní prostředek, k cestě domů může využít MHD:
a) zastávka Říčky (1,5 km) = bus 201 z Ochozu (poslední 21:33)
b) zastávka Mariánské údolí (cca 4 km) = bus 45 (do 22h), resp. bus 99 (v nočních hodinách)