čtvrtek 21. srpna 2014

Kam v Brně, když je vedro?

Venkovní teploty se už vrátily do snesitelných dvacítek, nicméně to je právě nejvyšší čas zavzpomínat na letní parna v rozpálené moravské metropoli... Výlety měly několik společných indicií: voda, tma, vláčky nebo zvířátka. Takže kam jsme se podívali v srpnu?

FunPark na Dobráku
Prvního srpna se slavnostně otvíralo zrekonstruované koupaliště Dobrák, u něhož se nachází i zábavní park pro děti. Na vodu sice ten den nedošlo, ale vláčkem se Vojta svezl. Navíc si vybojoval u místního klauna parádní balónkový meč. Vlastně dva. Ten první ale nevydržel střet s trávou ještě v parku, druhý naštěstí prasknul až večer při lítém souboji s tátou :-). Foto.

Kateřinská jeskyně a koupání v kaolínovém lomu u Rudic
Pro děti prima zážitek, i když Zuzanka usnula v hlavním dómu při ukázce Pirátů z Karibiku. Pravé jeskynní tmy a ježibaby se tedy dočkal jen Vojtíšek. Splněna byla podmínka voda (kapala ze stropu) a tma. Vláčkem k Punkevkám jsme už nejeli a netopýři taky vzali roha.
Následně jsme se přesunuli k nejvýše položené vesnici v krasu, ukázali dětem "naši" kapli (už je to šest let!) a zapadli do nažloutlého bahýnka bývalého lomu. Voda byla příjemně chladivá a materiálu na stavění hradů hromady. Foto.



Otevřená zahrada na Údolní ulici
Vzdělávací centrum je zaměřené na vysvětlení základních principů čtyř živlů pomocí interaktivních stanovišť. Tahounem je samozřejmě voda s umělými manipulovatelnými překážkami, stavidly a pumpami. Nám bohužel padala i z oblohy. Naštěstí jsme se mohli schovat do pasivní budovy centra, která půlí zahradu, a díky proskleným stěnám lze zevnitř pozorovat dění venku.
Vodní hrátky v zahradě jsou o něco promakanější než stanoviště Lesni naučné stezky U jezírka za Soběšicemi, kam jsme se taky párkrát zajeli zchladit.

DinoPark (a ZOOpark) ve Vyškově
Prostě DinoAkce. DinoVláček, DinoNanuk, DinoWC... no a DinoSauři :-). Kritickým momentem bylo dostat se od pokladen ZOOparku k DinoExpressu. To se nám ale díky včasnému příjezdu ve všední den podařilo, takže jsme se nechali čtvrt hodiny pročesávat větrem při projížďce Vyškovem, aby nás vláček vyložil za bránou v lesíku u dálnice (aneb nevíš-li co s nevyužitelným kousíčkem lesa mezi dálnici, železnici a pravděpodobně skládkou, udělej tam DinoPark). Nicméně v lesíku byl chládek, saurů tak akorát a děti byly nadšené. Následoval přesun zpět do ZOO, lehký obídek a obhlídka nejrozmanitějších domácích zvířátek. I když největší úspěch měl stejně bagr...:-) Foto.

Muzeum průmyslových železnic ve Zbýšově
Vláčkové prázdniny pokračovaly. Svezli jsme se nejen úzkokolejkou taženou parní mašinkou (jako bychom tušili, že ta do Nectavy nakonec nepojede), ale i důlním vláčkem za permoníky (nostalgická vzpomínka na Landek). A do vody jsme pak hopli na vyhlášeném zbýšovském koupališti. Foto.

Jeskyně Pekárna a koupání Pod Hádkem
Další kombinace tma a voda. Tato jeskyně byla velmi oblíbená už v pravěku, kdy v ní sídlili pralidé. Býk na zdi je prý ale jen kopie z Altamiry. Navíc jsme nakoukli i do několika menších jeskyní, např. Netopýří. Zvířátka se ale opět neukázala. Foto.

AMS, WUOC Tour a ZOO Olomouc
Doprovodné závody při světové akádě jsme vzali rozvážně. Klasická zkrácená trať u Nectavy byla náročná včetně cesty na start. Ale i přes houstnoucí déšť se nám tratě líbily, zejména pak Vojtíškovi jeho smajlíkové (nebo to bylo tím lízátkem, co obdržel v cíli?). Mišifkův ostružinový middle na Kopečku jsme raději vyměnili za pětihodinovku v ZOO, kde akademici odpoledne sprintovali. Dva midlíky u Protivanova pak splnily očekávání detailní mapařinky ve vodotečích a hustnících. Akademici posbírali medaile, Vojta lízátka a Havíř houby. Co více si přát? :-) Foto ze ZOO.

Zahradní železnice v Drásově a rozhledna Čebínka
A další vláčky, tentokrát u jednoho příznivce železnic na zahradě. Foto. Následovala točená zmrzlina v Čebíně (pro dědu jedno točené) a strmý výstup na rozhlednu Čebínku. Výhledy byly nejen na Malhostovickou pecku (viz foto), ale až na Brno.


0 Vzkazy: