úterý 22. května 2018

Jaro v pohybu

Chladné období na konci března nás přinutilo zahřívat se pohybem (za kamna přece nevlezem, že), a to nejen během, ale i prací na zahradě či lezením na cokoliv. Fotky z předvelikonoční Seče zde.

(kontrola tloušťky ledu na přehradě)
V pohybu jsme pokračovali i na Tesláckém velikonočním soustředění pod hradem Pecka. Pobyt jsme spojili i s hojnou KPČ (= kulturně-poznávací činnost), takže jsme pobíhání po lese zpestřili návštěvou safari ve Dvoře Králové, jarním otvíráním hradu Pecka s královským průvodem a výstupem na Krkonošskou vyhlídku s výhledem na zasněženou Sněžku. Vrcholem soustředění byly dětské olympijské hry po táboře a samozřejmě pondělní pomlázka, na kterou s Vojtíškem a Osinkem radostně vyrazily i Zuzanka s Miškou. No, ale nejlepší byla stejně trampolína :-).
 (nejmenší KOSí olympionici)
(Vojtíškův velikonoční "adventní" kalendář)
Dubnové sluníčko naštěstí rychle vyslalo teplé paprsky prohřát zmrzlé lesy, takže jsme vesele vyrazili hledat lampióny do několika zajímavých moravských lokalit: do centra Tišnova, ostružinového lesa u Luhačovic a kopcovatého krasu u Řícmanic.
Přípravu na odlet čarodějnic jsme uskutečnili opět na Seči, tentokrát už se zcela jarními aktivitami ve stylu cachtání se u přehrady, hraní ping-pongu a nohejbalu či lesní průzkumy. Cestou do Brna jsme se tematicky zastavili ve strašidelném zámku Draxmoor v Dolní Rožínce. No, řekněme to takhle: zážitek to byl silný a na několik výhledových let poslední :-)). Ale děti statečně vydržely až do konce. Foto.
(příprava na odlet)
Květnové svátky jsme využili k zajímavým výletům. Na prvního máje jsme zapracovali na naší cyklo-fyzičce a vyrazili do krasu. Zvolili jsme "baby-friendly" sjízdnou trasu Pustým žlebem ze Sloupu k Punkevním jeskyním a až na Skalní mlýn, kde jsme navštívili interaktivní Dům přírody a dali si vydatný oběd (= párky a nanuky). Dále jsme pokračovali kolem Kateřinské jeskyně Suchým žlebem a na závěr vyšlápli k Macoše. Děti nám naštěstí do propasti nenaskákaly, takže jsme zdárně dojeli zpátky k Sloupsko-šošůvským jeskyním. Foto.
(průzkumníci hledají jeskynního medvěda)
Na druhý svátek jsme vyrazili vlakem do Vídně prozkoumat bývalou dělostřeleckou tvrz ze 2. světové války. I přes tematicky sladěný svátek s navštíveným objektem ale nebyl výlet vůbec militantní, 11-patrová betonová věž je totiž plná akvarijních, terarijních a pralesních expozic a nazývá se Haus des Meeres. Děti si to náramně užily, rodiče v rámci možností také :-) a každý si odnesl to své - zážitky, plyšáky, kafe na terase... Díky Hubánkovic rodině za tip a společnost! :-) Foto.
 (Vídeň nám leží u nohou :-))
(tahle je asi největší!)

0 Vzkazy: