úterý 30. června 2020

Slunečný a deštivý víkend

O slunečném víkendu jsme vyrazili na přeběh Rychlebských hor. Trailtourová trasa z Javorníku přes zříceninu hradu Rychleby k polským hranicím a pak po nich přes několik výživných vrcholů s idylickými jmény (Borůvkový vrch, Špičák, Kovadlina, Smrk, Lví hlava) až zpět k jeskyním na Pomezí nás vyloženě lákala. Teplé počasí nám sice dalo zabrat, takže během trasy se běh měnil na rychlejší chůzi, ale zážitky to byly silné i pěkné - třeba výhled ze Smrku na Kraličák. Foto.

(zámek v Javorníku aneb na konci světa)
Abychom dětem nahradili zrušený výlet do olomoucké zoo (koronavirus nikdy nespí), vzali jsme je v neděli do Permonia, resp. Duhového světa u Oslavan. A zatímco Vojta s Osinkem hledali zakletého permoníka, holky se cachtaly v černobílém jezírku a osvobozovali z jeskyně vílu Permínku. Tato akce byla také vyhodnocena jako náramně zdařilá :-). Foto.
 (holky s vílou Permínkou)
(Vojta s permoníkem)
Letně slunovratový víkend měl také skýtat zajímavé atrakce, leč svatý Petr mínil jinak a rozhodl se hojně doplnit zásoby (nejen) spodních vod. Z výletu na jih Čech se tak stala spíše bojovka, nicméně i s tou jsme se vypořádali se ctí. Vzhledem ke vzdálenosti jsme vyrazili již v pátek, v historickém centru Jindřichova Hradce si dali výbornou pizzu a za houstnoucího deště se ubytovali v autokempu v Suchdolu nad Lužnicí. V sobotu dopoledne jsme absolvovali první pořádné o-závody letošní sezóny v krásném jihočeském lese u Číměře. Vojtíšek sám proběhl v parádním čase svou kategorii H10 a obsadil výborné 5. místo. Osinek se Zdenčou brali v dospělých brambory a holky na společné trati HDR sbíraly borůvky, takže bednu tradičně zachraňovala babička 2. místem :-). Odpoledne déšť trochu ustal, tak jsme se vydali do přírodní rezervace Červené blato, kde se dříve těžila rašelina, takže teď je z lokality taková malá Skandinávie. Pro Osinka to alespoň byla malá náplast za zrušený výlet na finskou Jukolu. V neděli pak déšť neustával, ale i tak jsme se rozhodli jet do Hojné Vody (jak příhodný název), kde jsme se vystřídali v náročném trailu po okolních vršcích Kuním vrchu, Kraví hoře, Vysoké a ještě jednou Kraví hoře. Nejprve běžela Zdenča a děti se s Osinkem vydrápali kamenitou stezkou k rozhledně na Kraví hoře, z níž přes mlhu nebylo příliš vidět. Pak se na trať vydal Osinek, zatímco se děti sušily v autě s výhledem na místní zajímavosti. Foto.
(exkurz do Skandinávie)

0 Vzkazy: