čtvrtek 29. října 2020

Zhodnocení sportovní sezóny

Letošní sezóna sice velkým akcím příliš nepřála, přesto jsme se po sportovní stránce vyžili dosytosti a zaznamenali četné úspěchy a pokroky.

YES2020! maraton

Kdo by to byl v lednu, kdy jsme se na něj hlásili, řekl, že to bude jediná dlouhodobě naplánovaná akce, která se uskuteční v původním termínu a rozsahu? Ale povedlo se, a tak jsme si v sobotu 22. srpna na trase z Ramzové přes Praděd na Skřítek dokázali, že na to máme :-). Za slunečného počasí jsme se kochali výhledy Jeseníků na Šeráku, Keprníku, Červenohorském sedle, Švýcárně, Pradědu, Ovčárně, Petrových kamenech, Vysoké holi, Jelení studánce a Ztracených kamenech. Osinek zvládl maratonskou trať 42 km ve svém nejrychlejším čase za 3 hodiny a 43 minut a obsadil parádní 8. místo mezi muži. Zdenča při své premiéře běžela o necelou hodinku déle za 4 hodiny a 36 minut a odměnou jí bylo 2. místo mezi veteránkami. Zážitky ovšem byly k nezaplacení :-). Fotogalerie zde.

(výborná předstartovní nálada na Ramzové vydržela až do cíle)

O-sezóna

Pro orienťáky bylo jaro ve znamení "rodinných" koro-tréninků umísťovaných doprostřed (zbytků) lesů, kde jsme pilovali techniku i manipulaci s přírodními materiály. Naše pokroky v o-technice jsme pak v létě zúročili při účasti na dvou vícedenních závodech - Grand Prix Silesia u Bohdanovic a Ceně východních Čech u Hajnic. Vrchol nastal v září, kdy proběhla jednoměsíční sezóna oficiálních závodů, z nichž se před nástupem druhé vlny pandemie stihla uskutečnit téměř všechna důležitá Mistrovství ČR - sprint a sprintové štafety, klasika, krátká trať a lesní štafety. Vzhledem k výjimečnému jednokolovému charakteru závodů bylo tentokrát výrazně těžší uspět v rozšířené konkurenci, ale poprali jsme se s tím statečně :-).

A jak se nám dařilo? Osinek vyhrál elitní mužskou kategorii obou vícedenních závodů, vybojoval parádní umístění v top10 na klasice (9.) a ve štafetách obsadil s Tesláky výborné 5. místo. Zdenča o prázdninách vyhrála GSPku a brala 5. místo na CVČ, top10 vybojovala i na klasice (7.) a krátké (8.) a těsně jí unikl na sprintu (12.), k tomu 7., resp. 11. místo v lesních, resp. sprintových štafetách s Teslačkami a Tesláky, takže maximální spokojenost. Nejvýraznější posun ale zaznamenaly děti. Vojta se pustil rovnou do samostatně běhající kategorie H10 (bez fáborků). Na GPSce obsadil překvapivé 2. místo, v silné konkurenci na CVČ skončil 10. a svůj poslední oblž sezóny dokonce vyhrál! Zuzanka sice ještě část sezóny oběhala spolu s Miškou v kategorii HDR s doprovodem, na posledních závodech se už ale také pustila do samostatné kategorie D10N (s fáborky) a dokázala najít všechny kontroly. No a babička Pavla? Ta zase drtila nejstarší veteránky rozdílem třídy a odnesla si tituly z klasiky i krátké trati. Posbírané fotky z o-závodů od různých autorů zde.

(malí o-hrdinové)

TT-sezóna

Zajímavou tréninkovo-závodní alternativou se nám pro letošek stala tzv. TrailTour (TT). Jde o systém různě dlouhých tras po celé ČR, které si každý mohl bezkontaktně oběhnout ve vymezeném období od května do října, a ze sdílených GPS záznamů se pak průběžně aktualizoval bodovaný žebříček. Kromě soutěže jednotlivců se body počítaly i do soutěže klubů. A Tesláci rozhodně nezaháleli. My jsme se také se zápalem zapojili a nakonec dokončili všech 50(!) etap. Skvělým výsledkem pro nás byla dvě bramborová místa mezi jednotlivci a druhé místo Tesly mezi kluby. Zde patří velikánské poděkování babičkám a tetě v Brně, na Seči, Olomouci/Buchlovicích, bez nichž bychom si některé vzdálené výlety nemohli dovolit. Ale někde jsme se "vyblbli" i s dětmi. Každopádně každá etapa byla něčím jedinečná či zajímavá, a to i ty, které bychom podruhé běžet nechtěli. Pár obrázků z letních a podzimních TT výjezdů najdete zde (o jarních už se psalo dříve) plus pár vybraných NEJ:

(nejkrásnější etapa - 26 km přes Králický sněžník)
(nejdelší etapa - 35 km po Rychlebských horách z Javorníku do Lázní Lipová)
(nejkratší etapa s pořádnou porcí schodů - 220 m podél Raškova můstku ve Frenštátě)
(nejvyšší počet schodů - Albertovy skály u Slapské přehrady)

(nejvyšší počet etap za jeden den - 6 kousků v Praze a okolí)
(nejvíce "naše" etapy - Kozákov u Koberov a Kozákova skála u Džbánu)
(nejvíce "babyfriendly" etapa - Lukov aneb hrad, skály a stromy)
(nejdeštivější etapa - kde jinde než u Hojné Vody)

(nejasfaltovější a poslední etapa - v Jičíně jsme dotočili 50ku)

0 Vzkazy: