pondělí 20. července 2009

Oslíci a trolové...

... aneb dovolená na severu.
Bohužel už skončila :-( a my jsme zpět v pracovní realitě - Osinek zůstal mapovat v norských bažinách, Zdenča pobíhá mezi labinou a compem. Nicméně minulý týden jsme strávili spolu, což samo o sobě bylo báječné :-), a navíc v pohodové prázdninové atmosféře.
Strategicky jsme se nasáčkovali se zubním kartáčkem ke kamarádce Danči (veliké díky!), která bydlí se svým norským přítelem Perem přímo v Oslo (neboli v Oslíkově :-)). Díky nim jsme týden prožili velmi pestře...
Kultura. Historická osvěta a reálie nikdy neuškodí, takže jsme si na doporučení zakoupili "Oslo pass" na 72 hodin, na který jsme mohli bezplatně do většiny muzeí, na některé jiné atrakce a jezdit hromadnou dopravou. Takže od pondělního do čtvrtečního poledne jsme navštívili muzea na poloostrově Bygdoy (Fram, Kon-tiki, Vikingské, skanzen), technické muzeum a Nobel peace centrum, svezli jsme se lodí po fjordu a podívali se na sochy do Vigelandova parku. Také jsme navštívili luxusní Radisson hotel, z jehož 33. patra byl výborný výhled na celé Oslo.
Příroda. Hned první víkend nás Danča s Perem (a jeho Francouzským kamarádem) vzali do hor, kde si chtějí Perovi rodiče postavit chatu. Zhodnotili jsme místo "in natura" (drsné - skála, svah a bažina, ale prý to dokážou postavit rychle) a udělali si malý výlet po okolních vršcích a jezerech. Z Osla jsme si pak zajeli na slavný Holmenkollen, kde se ale aktuálně staví, takže jsme vzali zavděk kopcem Tryvann a okolním lesem. Druhý víkend jsme strávili v Askeru (v podstatě západní část Osla). Bohužel už dost pršelo, takže pobyt v přírodě byl poněkud omezený.
Sport. Samozřejmě, že jsme se úplně neváleli :-). Oběhali jsme několik pěkných terénů hned u Osla (u jezera Sognsvann, resp. nádrže Maridalen) a za jedním jsme se dokonce vypravili na kolech a lodí na poloostrov Nesoden. Tam jsme si užili i sluníčka, borůvek, jahod a koupání. Výživný trénink kopců jsme absolvovali u vyhlídkové restaurace Grefsen (sjezdovka nechyběla).
Přátelé. Jelikož byla doba prázdnin, setkali jsme se i s pár přáteli našich hostitelů. Deficitem grilování, mořských potvor (= krevet), zmrzliny, čokolády a cizích jazyků jsme tak rozhodně netrpěli :-).
Počasí nám vyšlo celkem dobře, však se můžete podívat zde :-).
Dovolenou jsme zhodnotili jak jinak než pozitivně :-). Snad si brzy zas někam vyjedeme...

1 Vzkaz:

Anonymní said...

Pěkné, pěkné,... ;-) Lucka (HRA)