pátek 20. listopadu 2009

Paříž

Vždycky jsme se chtěli podívat do Paříže, turisticky nejexponovanějšího města Evropy. A jelikož se Zdenče podařilo zapojit do výukového programu v rámci Erasmu, spojili jsme příjemné s užitečným - pracovní cestu a kulturně-poznávací zážitky.
Během šesti dnů jsme stihli nejen dvoudenní návštěvu Univerzity Marie a Pierre Curie s povinným odborným programem, ale i většiny známých pařížských skvostů: muzea Louvre a d´Orsay, Saint Chapelle s překrásnými vitrážemi a samozřejmě výstup na Eiffelovu věž (sice jen do druhého patra, ale zato po svých). Kolem dalších památek jsme se alespoň procházeli: katedrála Notre Dame, Pantheon, Vítězný oblouk a Elysejská pole, Invalidovna, Grand Palaise, muzeum moderního umění (Centre Pompidou) a uchvátil nás vrcholek Montmartre s dominatním chrámem Sacre Coer.
Bohatá fotodokumentace je tady, nicméně ještě pár zajímavých postřehů:
- Paříž je plná turistů, černochů a platanů (s malým p, na ten tekutý jsme nenarazili :-(...)
- metro funguje od roku 1900 a má neskutečně propojené linky (asi 15), takže je zážitek jím cestovat
- v neděli večer jídlo dostanete jen u asijských firem
- šneky jsme na jídelníčku vynechali
- v restauracích evidentně dodržují nekuřácký zákon, takže tradiční obraz vypadá následovně: malinká kavárnička s namačkanými stolky venku, uvnitř prázdno, venku se tlačí chumel dýmajících a schovávajících se do zimníků
- noční Paříž je úplně jiné město

1 Vzkaz:

Anonymní said...

Krásné fotky, jako vždy. ;-) Lucka (HRA)