úterý 24. srpna 2010

Jesenický maraton

... aneb prosvišti Jeseníky za jedno dopoledne.
Asi by bylo zajímavější, kdyby o závodě napsal sám Osinek. Ale když on teď mapuje tu Panskou líchu :-). Takže pár střípků pouze z pohledu diváka:
- Běželo se z Ramzové přes Šerák a Keprník na Červenohorské sedlo, pak kolem Švýcárny, smyčka na Praděd, z Ovčárny na Vysokou holi a dále po hřebeni kolem Jelení studánky a Ztracených kamenů seběhnout na Skřítek (maratonská trať 42,195 km, převýšení asi 1700 m).
- Počasí bylo skvělé pro diváky (azuro a teplo), pro závodníky už to tak veselé nebylo, protože se na otevřených hřebenech připalovali a dehydratovali.
- Teslácká sestava Osin-Zdenál měla na trati početný fanklub z Ostravy, Olomouce i Bechyně.
- Konkurence byla přiměřená (hodně účastníků stejných jako loni při 1. ročníku). Ve stejném termínu se ale kousek vedle na Kraličáku běželo MČR v běhu do vrchu (kde si Kamča G. vyběhla nominaci na MS), respektive Svratecký maraton Vír-Nedvědice-Vír (který vyhráli známé tváře z BBP-čka: Ivana Martincová a Dan Orálek - účastník letošního šíleného Bad Water ultramaratonu), takže počet by jinak mohl být i větší - letos startovalo asi 110 odvážlivců.
- Jesenický maraton vyhrál stejný borec jako loni (ze Šumperka), orienťáci se ale neztratili: třetí v mužích byl Vašek Král (celkově ho předstihl jeden energicky vypadající veterán), pátý Karel Axmann, který (jako další dva borci) sedmého Osinka předběhl až v samotném závěru, a osmý doběhl (na rozdíl od jiných chodců) Zdenál.
- Osinek tvrdil, že odběhl tak 30 km :-), zbytek šel (případně ležel). Krizi dostal už za ČH sedlem na nějakém dvacátém kilometru a křeče ho pak trápily až do konce. Asi byl ten gelík uschovaný z repre balíčku staršího data... :-).

V neděli bylo opět nádherně, tak jsme (v zeštíhlené sestavě) vyrazili opět na holý jesenický hřeben, abychom se kochali panoramaty a sbírali borůvky.
Fotogalerii ze závodu i panoramat včetně vybraných Havířových kousků najdete jako obvykle tady.

1 Vzkaz:

Anonymní said...

Ahoj,

přestože jsem přeskakovala fota, kde to hrozilo nějakým OB závodníkem :-D (i když tam byl převážně Osin), musím říci, že jste měli moc krásné počasí a celkově to vypadalo na prima akci. :-)

Mějte se,

L (HRA)