pondělí 30. srpna 2010

Východky

Tradiční zakončení prázdninové o-sezóny tentokrát pořádali pardubáci u Seče. Pro nás to mělo tu milou výhodu, že jsme mohli využít tepla (a hlavně sucha) rodinné chaty na Ústupkách. Proto se nás tam sjelo hodně.
Že celé třídenní proprší, mi došlo v půlce první etapy, když jsem na cestě potkala Katku Sch. :-)) - Schwabovi se dohlásili až na poslední chvíli a ani nedali vědět, ať přibalíme holínky! :-) Nakonec to ale nebylo tak zlé a od sobotního odpoledne už padaly jen občasné spršky.
První etapa ve Vápenném Podole byla promočená a zarostlá :-(. Mapa připomínala dávné výtvory severomoravských kreativců (Lichý, Bartošek a spol.), takže Zdenče se dařilo, zatímco Osinek nadával :-). Svůj první orienťák si odběhli i malí Fárníci (deštěm se nenechali odradit a uhnali babičku Pavlu). Poté si mladé naděje vyzvedli rodiče, aby ještě využili poslední prázdninové dny v Raxu - a když se ujistili, že Schwabovi zůstavají na Seči až do neděle, s úlevou vyměnili pláštěnky za sluneční brýle :-).
V sobotu ráno opět lije. Na shromaždišti ve Vršově potkáváme Béďu, který nás hned informuje, že máme čerstvě natištěné mapy s novými tratěmi, protože ty původní měly brodit Chrudimku, do které teď odpouštějí přehradu Hamry... Na oplátku mu odpovídáme, že děkujeme a že mu teda nebudeme kritizovat tu neposečenou louku, ale on se brání, že ho po telefonu ujistili, že posečená je - jenže to byla ta přes cestu :-). Druhá etapa už byla běhatelnější, takže Osinek za to vzal a těsně vyhrál, Zdenča naopak dostala pořádnou nakládačku (drobné detaily v hustnících nesmazaly magické ztráty z cestovek). Největších úlovků ale dosáhl Havíř, který pod záminkou, že Pavlu doprovodí na start, vnikl do lesa, kde nejprve deštníkem vyděsil dětské závodníky, a posléze kolem sběrky nasbíral půl košíku hříbků. Lov pak završil společně s Míšou na oblíbeném pravákovém místě.
Odpoledne se už počasí trochu umoudřilo, tak jsme se nakonec rozhodli zúčastnit doprovodného závodu - Amerických štafetek, který nachystali mladí pardubáci přímo v centru závodů - kempu U letadla. Oproti podobné akci, které jsme se zúčastnili loňský podzim v Třebíči, tu bylo pár změn:
- dvojičku jsme samozřejmě tvořili my dva :-)
- neběželo se s čipem, ale s klasickou průkazkou, takže odpadl problém s vyčítáním/nulováním a naopak systém opravných R-políček nabyl na významu...
- ...protože: poznejte prostřední vývrat ze dvou :-)
- divácký úsek neobsahoval kruhový objezd nýbrž zapeklité bludiště, které hraví pořadatelé měnili po každém úseku
- terén = svah pod kempem zkoncentroval nejvíce ostružin z okolí
- po těžkém boji s buší, kameny (i neexistujícími), krpály, ražením a bludištěm jsme obsadili klasifikované čtvrté místo
- disk byly tak dvě třetiny z 26 štafet :-)
Na start poslední etapy pod Ohebem jsme vyrazili luxusně přímo z chaty. Přestože bylo po deštích chladno, sluníčko se činilo. Tratě byly pestré s hodně kontrolami. Osinek opět zaválel a vyhrál. Celkově to ale na prvního Honzu Petrželu alias Ňufa o minutu nestačilo, a tak skončil druhý. Nicméně Petrželovi taky pocházejí z Oder, takže fanoušci zklamaní nebyli :-). Zdenče zkazila dojem z pěkné etapy jedna vypečená paseka, zase si tam pěkně pobyla a nakonec se těsně nevešla na vyhlašovanou velkou bednu. Ale celkový dojem zůstal fajný :-).
Výběr fotek fanoušků Jiřinky a Havíře najdete tady.

0 Vzkazy: