neděle 15. srpna 2010

Panoramata na Raxu

Pro krátkou dovolenou vybíráme nejbližší část panoramatických Alp - Rax a Schneeberg, autem z Brna snesitelné tři hodinky. Víkendová předpověď nevěstí nic dobrého, proto vyrážíme už ve čtvrtek ráno, kdy je ještě azuro, s tím, že až začne lít, volíme ústup a mapování na Panské líše :-).
Pohoří Rax není příliš rozsáhlé, je spíše rájem horolezců a hlavně nabízí spoustu ferát (neboli klettersteigů, resp. jištěných cest), vhodných i pro úplné začátečníky. A jelikož jsme si chtěli vyzkoušet i tuto aktivitu, vypůjčili jsme si výbavičku a vyrazili do stěny...
První den jsme zvládli trojkombinaci klettrů v severní stěně Raxu, obtížnost maximálně B, takže pohoda (po zkušenostech z Triglavu balzám na duši) a kochání. Druhý den se mělo počasí zkazit. Vybrali jsme si proto lehkou ferátu pod nejvyšším vrcholem Raxu, schůdnou (snad) i v dešti. Ráno ale potkáváme ve free kempu Kaiserbrunn Schwabovi, vracející se z Dolomit. Ti mají v plánu těžší ferátu (až D) pod Preinerem, kterou už dříve museli kvůli dešti oželet. Osinek se samozřejmě hned přidává, a jelikož neprší, vyrážíme pod Preiner. Svižně vystoupáme 500 m pod stěnu, načež začíná bouřit. Následně i kapat a za chvíli lít. Není se co divit, Zdenča se celou cestu nahoru modlila, ať začne pršet, aby nemusela do komína, a navíc - Schwabům přece vždycky na Raxu prší :-). Chvíli čekáme schovaní v lese, Katka s Davidem to ale po chvíli balí a jedou domů. My dáváme ještě několik zahřívacích kopečků pod stěnu, pak se ale taky stahujeme k autu a po malém obědě objíždíme masív Raxu co nejblíž nejvyššímu vrcholu Heukuppe (2007 mnm). A ejhle, je zase azuro (kamarádi, děkujeme :-)). Svižným tempem tedy zdoláváme mlhou zahalený vrchol.
Další den už je zase krásně. A Osinek má jasný plán, pro který se nadchnul už první den, když se ze severní stěny Raxu kochal panoramaty Schneebergu s jeho nejvyšším vrcholem Klosterwappen (2076 mnm) v čele - v rámci tréninku na Jesenický maraton zdolat tento vrchol během (1500 m převýšení). Zdenča sice měla jisté pochybnosti (po víceměsíčním výpadku se dopracovala k max. 45min klusu), ale slibná vidina panoramat dovede vyhecovat :-). Takže jsme to vzládli, někdo rychleji, někdo na jistotu :-) - necelé dvě hoďky perné práce nahoru, uf.
Máme toho dost, takže balíme a vracíme se domů. Je přece potřeba zmapovat tu Panskou líchu... a sledovat štafety na MS :-).
Na veškerá panoramata se můžete podívat tradičně zde.

0 Vzkazy: